Witte Spitskool

 

Rode Spitskool

Red Flame is een nieuw product, het is een rode spitskool dat zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Het is ook een product geschikt voor in salades, vanwege de mooie rode kleur en de zoete smaak.

Gebruik

Red Flame is een knapperig zoete rode spitskool die zeer smaakvol is. Het product kan rauw gegeten worden bijvoorbeeld in een salade mix of gekookt. Ook bleek in Engeland dat Red Flame geschikt was voor de groentesnijderijen voor de voorverpakte slamixen, daar werd zelfs al gesproken over een mogelijke vervanger van de bitter smakende radicchio en de traditionele rode kool.

Teelt

De teelt van rode spitskool is vergelijkbaar met die van de normale spitskool, maar vanwege de rode kleur is hij 1-2 weken later oogstbaar. Red Flame is het aantrekkelijkst tussen de 300-600gr per kool. Het is mogelijk om Red Flame van vroeg tot laat te telen. Red Flame is houdbaar maar wij bevelen alleen korte bewaring aan omdat het product vers het beste tot haar recht komt. Red Flame is in Engeland voor het eerst commercieel geteeld door Marschalls voor de supermarktketen Waitrose. De reactie van de consumenten en de verkoopresultaten waren overweldigend. Voor 2007 zal Red Flame op grotere schaal in Engeland commercieel geteeld worden. In diverse landen over de gehele wereld zal Red Flame beproefd worden door een intensieve samenwerking tussen telers, afzetorganisaties en supermarkten.

Veredeling

Al begin de jaren negentig, hadden onze veredelaars het briljante idee om een rode spitskool te veredelen. Er was reeds enkele genetica van rode spitskool beschikbaar, maar deze bleken niet geschikt om te gebruiken in het veredelingsprogramma vanwege de zeer slechte smaak en de trage groei. Het doel was om een rode spitskool te ontwikkelen die echts spits was met een mooie rode kleur maar bovenal ook smaakvol waardoor het rauw gegeten kon worden. Na vele jaren van veredeling konden de eerste rassen beproefd worden op eigen proefvelden in Nederland en op proefvelden in Engeland, waar we nauw samenwerkte met een van de grootste spitskooltelers van Engeland, Marschalls. Na enkele jaren van beproeving bleek het ras Red Flame volledig aan onze verwachtingen te voldoen.

Bron: www. Agrisemen.com