Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas. In Midden- en Zuid-Amerika werden al 7000 jaar voor Christus pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. De pompoen wordt geleverd door soorten van het geslacht Cucurbita, dat totaal een dozijn soorten omvat

Reuzenpompoen

De reuzenpompoen (Cucurbita maxima), kan een omvang bereiken van wel 1 meter en een gewicht van 70 kg. De stengels kunnen een lengte van 10 meter bereiken. De vrucht is bolrond met een afgeplatte boven- en onderkant. De vrucht wordt vaak gebruikt als sier in huis en tuin en op tentoonstellingen. De vrucht blijft mits koel bewaard maandenlang in goede staat, maar gaat op een gegeven moment rotten.

Ook kan van jonge vruchten, als ze 5 -10 kg zwaar zijn, jam gemaakt worden en kunnen ze net als de komkommer, augurk en courgette als smaakdrager worden gebruikt. Het meest geschikte ras hiervoor is Goliath. Het ras Gele Reuzenmeloen is vanwege de meer vezelige vruchten hier minder geschikt voor.

De courgette is een niet klimmende pompoen met komkommerachtige vruchten. Voor de vruchtzetting is bestuiving door bijen noodzakelijk. In Griekenland en Itali├ź worden zeer jonge vruchten waar de gele kroonblaadjes nog aanzitten als een delikatesse gegeten. Meestal worden de vruchten, die een flauwe smaak hebben, geoogst als ze ongeveer 20 cm lang zijn. Bij latere oogst worden ze sponzig.

Toepassing.

Uit grote pompoenen worden ookwel lampionnen gesneden voor het halloween-feest. Daarvoor heeft men een goed scherp mes nodig omdat de wand van de vrucht vrij stevig is.

Ook is het mogelijk om de pompoen te voorzien van een zelf getekend gezicht.

Gebruik hier voor goede viltstiften.